اشرف غنی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، روز سهشنبه، ۲ اسفند (۲۱ فوریه)، در سفر به عربستان سعودی در مراسم حج عمره شرکت کرد. تصویرهای منتشرشده از اشرف غنی او را در میان گروهی از محافظان لباسشخصی و در حال انجام مناسک حج نشان میدهد.
هیچیک از مقامهای دولت پیشین افغانستان که همچنان با اشرف غنی در تماساند او را در این سفر همراهی نکردند. اشرف غنی پس از فرار از افغانستان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱ (۲۴ مرداد ۱۴۰۰)، ساکن امارات متحده عربی شد. او در این مدت به هیچ کشور دیگری سفر نکرده است.
As of February 29, the fourth anniversary of the #DohaDeal is nearing, which significantly weakened President Ghani's @ashrafghani authority (rendering him ineffectual or a target). Ghani opted to visit Mecca in exile alone, symbolizing that Afghanistan remains far from achieving… pic.twitter.com/0ingSLP6hF
— BILAL SARWARY (@bsarwary) February 21, 2024
در ماههای نخست اقامت اشرف غنی در امارات، احمدالله وثیق، از مقامهای طالبان، ادعا کرد که امارات فعالیت سیاسی اشرف غنی و دیگر مقامهای دولت پیشین افغانستان را که ساکن اماراتاند منع کرده است.
اشرف غنی دو روز پس از فرارش از کابل در پیامی ویدئویی گفت که در امارات است. او گفت که «پس از داخل شدن طالبان مسلح به کابل، با تصمیم دشوار» ماندن یا رفتن مواجه شده است. غنی افزود که اگر در کابل میماند، به سرنوشت نجیبالله دچار میشد و ممکن بود در کابل «جوی خون» جاری شود. گفتنی است که محمد نجیبالله پنجمین رئیسجمهوری افغانستان و آخرین رئیسجمهوری حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان بود که در سال ۱۹۹۶ در کابل بهدست طالبان اعدام شد.
اشرف غنی در پیام ویدئویی مزبور، با اشاره به فرارش از افغانستان، که منتهی به فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت شد، گفت که «طالبان مخالف شکلگیری دولت فراگیر بود و از راه خشونت وارد کابل شدند.» او ادعا کرد که «یک توطئه بزرگ» علیه او شکل گرفته بود و طالبان قصد داشتند او را بکشند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
غنی در پیامش همچنین گفت که اگر در کابل میماند، «خونریزی کوچهبهکوچه در کابل میشد و افغانستان مانند سوریه و یمن ویران میشد.»
اشرف غنی از زمان فرار از افغانستان بارها در پیامها و مصاحبههایش ترک کابل را توجیه کرده است. او، بهرغم خشم مردم افغانستان از عملکردش در مقام رئیسجمهوری وقت، از فرارش ابراز پشیمانی نکرده و از مردم نیز عذرخواهی نکرده است.
با این حال، سفر اشرف غنی به عربستان سعودی پس از دو سال و نیم اقامت در امارات متحده عربی، که نخستین سفر او پس از فرار از افغانستان است، با واکنشهای گسترده کاربران افغان در رسانههای اجتماعی مواجه شد. نخستین سفر خارجی اشرف غنی در مقام رئیسجمهوری، پس از ادعای پیروزی در انتخابات سال ۱۳۹۳ در افغانستان، به عربستان سعودی بود. شماری از مقامهای دولتی در آن سفر او را همراهی و در مراسم حج شرکت کردند.
اشرف غنی روز سهشنبه اول اسفند ۱۴۰۰، برخلاف سفرهای پیشین به عربستان سعودی، با تشریفات و عرف دیپلماتیک پذیرایی نشد. در ویدئوها و عکسهای منتشرشده فقط چند محافظ لباسشخصی دیده میشوند که او را در ادای مناسک حج همراهی میکنند.
اشرف غنی همچنین در صفحههای رسمیاش در رسانههای اجتماعی عنوان رئیسجمهوری «برحال» افغانستان را حفظ کرده و در پیامهایش نیز یادآوری کرده است که بر اساس قانون اساسی کشور، رئیسجمهوری منتخب است و این جایگاه را در نتیجه انتخابات و آرای مردم به دست آورده است.
اشرف غنی و عبدالله عبدالله در ۱۹ اسفند ۱۳۹۸، پس از برگزاری انتخاباتی جنجالی، هر دو بهعنوان رئیسجمهوری افغانستان مراسم سوگند جداگانه برگزار کردند. غنی و عبدالله هر دو ادعا داشتند که برنده انتخابات شدهاند و تا پنج سال بعدی رئیسجمهوری خواهند بود.
پس از فرار اشرف غنی در ۱۵ اوت ۲۰۲۱ (۲۴ مرداد ۱۴۰۰)، امرالله صالح، معاون نخست او، از کابل به پنجشیر رفت و در بیانیهای اعلام کرد که بر اساس قانون اساسی افغانستان، در نبود رئیسجمهوری، سرپرست ریاستجمهوری است و مسئولیت رهبری کشور را بر عهده دارد. صالح تا اوایل سپتامبر همان سال در پنجشیر بود و در سازماندهی جبهه مقاومت ملی و نبرد با طالبان به هدف دفاع از پنجشیر شرکت داشت. اما تهاجم گسترده طالبان به پنجشیر منجر به سقوط این استان در ششم سپتامبر و متواری شدن رهبر و اعضای جبهه مقاومت ملی به مناطق کوهستانی شد.